To pieniądze, a nie miłość trzymają ludzi ze sobą

Jak pokazują dane zebrane przez Intrum, w nieszczęśliwych związkach tkwimy przez problemy finansowe.

Walentynki to najbardziej romantyczny dzień w roku, ale jak wynika z danych zebranych przez Intrum, to nie miłość, a pieniądze sprawiają, że ludzie są ze sobą.

Raport Intrum European Consumer Payment Report 2019, który analizuje zachowanie konsumentów z 24 krajów w Europie, pokazuje mało romantyczny obrazek. 15% respondentów badania Intrum przyznało, że ich sytuacja finansowa jest tym czynnikiem, który zadecydował o tym, że nie zakończyli związku.

W zeszłorocznej edycji badania ten odsetek wynosił więcej, bo 17%, co nie zmienia faktu, że problemy finansowe są jedną z najistotniejszych kwestii, które bierzemy pod uwagę dokonując wyborów życiowych.

Najbardziej „cierpią” związki Czechów i Słowaków, najmniej Włochów i Szwedów

Gdy spojrzymy na poszczególne kraje Europy, opisywany problem najbardziej jest zauważalny w Czechach. Blisko 4 na 10 konsumentów z Czech (38%) przyznaje, że przez kłopoty finansowe nie może zakończyć romantycznej relacji. Następni na liście są Słowacy, gdzie 23% pytanych uważa, że to kwestie związane z pieniędzy decydują o tym, że pozostajemy w związkach.

Zupełnie inne podejście do sprawy mają Włosi – we Włoszech tylko 1 na 10 konsumentów (9%) zgodziłby się z powyższym stwierdzeniem, co może oznaczać, że finanse nie grają dużej roli we włoskich związkach. Podobnie do sprawy podchodzą Szwedzi (10%).

Co więcej, osoby biorące udział w badaniu Intrum pochodzące z Estonii (71%) i ze Szwecji (70%) zdecydowanie sprzeciwiają się poglądowi, że to kwestie związane z pieniędzmi miałyby ich powstrzymywać przed podążaniem za głosem serca.

Dane Eurostatu pokazują, że dysproporcja w zatrudnieniu kobiet i mężczyzn utrzymuje się na znaczącym poziomie. 67,4% kobiet w wieku produkcyjnym w Europie ma pracę i aż 79% mężczyzn (dane za 2018 r.). 16% kobiet tkwi w związkach z powodu problemów finansowych i 15% mężczyzn, co nie wyjaśnia różnicy w podejściu do tego tematu mieszkańców poszczególnych krajów Europy.

Zależność finansowa jest problemem

Zależność finansowa jest nadal problemem dla wielu par.

“To istotna kwestia dla wielu związków”, mówi szwedzki psycholog i autor Björn Hedensjö.

“Brak możliwości pozwolenia sobie na własny kąt czasami jest jedynym powodem, dla którego ludzie pozostają razem. Różnice w zarobkach także wpływają na to, kto posiada władzę w związku, a to może prowadzić do różnego rodzaju problemów.”

1 na 3 kobiety uważa, że kwestie finansowe prowadzą do napięcia w związkach

Inne dane pochodzące z raportu Intrum także wskazują na to, że temat związany z pieniędzmi wpływa na nasze relacje.

22% mężczyzn i 29% kobiet przyznaje, że kwestie dotyczące finansów są źródłem problemów w związkach (średnia dla Europy to 26%).

Pomoc dla potrzebujących

Chief Brand and Communication Officer w Intrum, Anna Fall: “W Intrum każdego dnia rozmawiamy z osobami, które zmagają się z problemami finansowymi, które bardzo często wpływają na ich relacje. Radzimy, aby jak najwcześniej zgłaszać się po pomoc do takich firm jak nasza, dzięki czemu rozwiążemy te problemy wspólnie. W ten sposób uda się uchronić związek przed borykaniem się z trudnościami finansowymi.”

O raporcie

Raport bazuje na danych zebranych od 24 004 konsumentów z 24 krajów w Europie, by zyskać́ spojrzenie na ich codzienne życie, ich wydatki oraz zdolność́ do zarządzania finansami gospodarstwa domowego każdego miesiąca. Intrum kontaktuje się z 250 000 zadłużonych konsumentów w całej Europie każdego dnia.