Zmiany klimatyczne – społeczna odpowiedzialność biznesu

Kwestia zmian klimatycznych jest jednym z największych wyzwań naszych czasów i dlatego jest wysoko na liście priorytetów Intrum. W celu uzyskania bardziej kompleksowego obrazu wpływu naszej działalności na klimat, w ciągu roku poszerzyliśmy nasze raportowanie o dodatkowe kategorie emisji CO2. Dzięki temu jesteśmy w stanie wziąć większą odpowiedzialność i zmierzyć się z bezpośrednim i pośrednim wpływem na środowisko, który jest związany z naszą działalnością.

Wzięcie odpowiedzialności za klimat i nasz wpływ na Planetę jest ważnym zadaniem biznesowym. W ostatnich latach zagadnienia związane z ochroną środowiska i wpływem na klimat zasłużenie zyskały na znaczeniu. Z naszych własnych badań wiemy, że konsumenci coraz bardziej są skłonni odwracać się od firm, które nie spełniają swoich obowiązków w tym zakresie.

Wszystko to pozytywna zmiana, a jako firma pracujemy ciężko nad tym, aby śledzić, redukować i łagodzić nasz ślad węglowy. Naszym celem jest osiągnięcie neutralności klimatycznej przed 2030 rokiem oraz redukcja całkowitej emisji gazów cieplarnianych o co najmniej 20% w porównaniu z rokiem 2019.

Rozszerzone raportowanie

W tym roku pracowaliśmy nad jeszcze bardziej kompleksowym obrazem śladu węglowego Grupy, poszerzając raportowanie o dodatkowe kategorie emisji CO2 zgodnie ze światowym standardem Greenhouse Gas Protocol. Pozwoli nam to wziąć większą odpowiedzialność i zmierzyć się z wpływem na klimat, wynikającym z naszych działań, zarówno tym bezpośrednim, jak i pośrednim.

Oprócz śledzenia emisji z własnej floty samochodów w zakresie 1 dodaliśmy wycieki z chłodziarek z naszych biur i sal serwerowych. Rozszerzyliśmy także mapowanie pośrednich emisji w zakresie 3, związanych z podróżami służbowymi samochodami, samolotami i pociągami, obejmujące również noclegi w hotelach, zakupiony sprzęt IT, dojazdy pracowników oraz inne działania związane z wykorzystaniem paliwa i energii.

Ze względu na rozszerzone raportowanie, całkowite zgłoszone emisje wzrosły z 5 947 do 18 058 ton. W porównaniu do tych samych emisji zgłoszonych w zeszłym roku, całkowite emisje nieznacznie wzrosły z 5 947 ton do 6 551 ton – około 10%.

Ten wzrost jest wynikiem zwiększonej liczby podróży po zakończeniu ograniczeń związanych z pandemią. Ogólne emisje są o 10% niższe w porównaniu do bazy referencyjnej z 2019 roku. Zgłoszone poziomy emisji pochodzą głównie z dojazdów pracowników, zakupionego sprzętu IT, podróży służbowych i zużycia energii w biurach.

Zwiększanie transparentności związanej ze śladem węglowym

Jako część działań mających na celu zwiększenie transparentności i odpowiedzialności w zakresie kwestii klimatycznych, Intrum po raz pierwszy w pełni ujawniło swoje dane w ramach projektu Carbon Disclosure Project (CDP) w 2022 roku, otrzymując ocenę B. Ocena B jest wyższa od średniej dla firm świadczących specjalistyczne usługi biznesowe (C) oraz powyżej średniej globalnej (C).

Ta ocena jest zewnętrznym potwierdzeniem, że działamy razem w celu rozwiązania problemów klimatycznych. Mając kilka przykładów podobnych ujawnień wśród podmiotów świadczących usługi zarządzania wierzytelnościami, mamy nadzieję, że uda nam się wyznaczyć kierunek dla naszej branży. Rozwiązanie problemu wpływu naszej działalności na środowisko jest centralnym elementem ogólnego programu zrównoważonego rozwoju Intrum. Ta ocena stanowi dowód naszych wysiłków w zakresie zapewnienia odpowiedniego zarządzania środowiskowego poprzez mierzenie, zarządzanie, ujawnianie i ostatecznie redukcję naszych emisji gazów cieplarnianych.
Vanessa Söderberg, Intrum Sustainability Director

Podjęcie dalszych działań

Emisje w zakresie 2 zostały zmniejszone o -14% w ciągu roku dzięki środkom zwiększającym efektywność energetyczną, takim jak zmniejszenie powierzchni biurowej w wyniku pracy zdalnej oraz wzrost udziału energii odnawialnej z 49% do 64%.

Codzienna praca dotycząca klimatu jest zarządzana poprzez lokalne plany działania i obejmuje m.in. ciągłe zwiększanie efektywności energetycznej biur, np. poprzez większy udział energii odnawialnej, stosowanie oświetlenia LED i zmniejszenie zużycia papieru, a także kontynuowanie minimalizacji podróży poprzez większą liczbę spotkań online.

Raport Annual Sustainability Report 2022

Wspomniane informacje pochodzą z raportu Intrum „Annual and Sustainability Report 2022”. Pełny raport jest dostępny do pobrania w języku angielskim.