Rozmowa z Andrésem Rubio, p.o. Prezesa i CEO Intrum

21 sierpnia 2022 r. Zarząd Intrum doszedł do wniosku, że nadszedł czas na nowe przywództwo dla Intrum. Andrés Rubio został powołany na stanowisko p.o. Prezesa i CEO ze skutkiem natychmiastowym. Andrés Rubio, który dołączył do Intrum jako Członek Zarządu w 2019 r., posiada blisko 20-letnie doświadczenie w branży kredytów zagrożonych, pracując z globalnymi funduszami, takimi jak Cerberus i Apollo oraz jako założyciel i były prezes Altamira Asset Management. Z Intrum rozmawia o swoich priorytetach i przyszłości Intrum.

„Stworzenie najbardziej wydajnej i najwyższej jakości platformy operacyjnej oraz organizacji w naszej branży ma fundamentalne znaczenie dla zachowania konkurencyjności Intrum i naszej pozycji lidera rynku” – mówi Andrés Rubio, p.o. Prezesa & CEO Grupy Intrum.

Czy możesz przybliżyć tło zaistniałej zmiany i zadanie, jakie otrzymałeś od Zarządu Intrum jako p.o. Prezesa & CEO?

Zarząd Intrum zidentyfikował potrzebę bardziej zorientowanego na transformację i rozwój komercyjny przywództwa w naszej firmie. Zostałem wybrany, aby zapewnić ciągłość, będąc już członkiem Zarządu Intrum od ponad trzech lat, a także po to, by dać nam czas na podjęcie decyzji na temat najbardziej odpowiedniego, długofalowego przywództwa w Intrum. Jako p.o. Prezesa i CEO mam jasną misję, aby kontynuować realizację transformacji ONE Intrum oraz skupić się na rozwoju komercyjnym Intrum poprzez wzmacnianie relacji z naszymi klientami.

Co zmiana na stanowisku CEO oznacza dla transformacji naszej firmy w ONE Intrum?

Nie oznacza żadnej drastycznej zmiany strategii. ONE Intrum pozostaje jednym z naszych kluczowych priorytetów. Stworzenie najbardziej wydajnej i najwyższej jakości platformy operacyjnej i organizacji w naszej branży ma fundamentalne znaczenie dla zachowania naszej konkurencyjności i pozycji lidera rynku.

Jest Pan członkiem Zarządu Intrum od 2019 r. Jakie jest Pana zdanie na temat pozycji rynkowej i roli Intrum w dzisiejszym społeczeństwie?

Intrum jest nie tylko liderem na rynku europejskim w zakresie usług zarządzania wierzytelnościami, ale także globalnym liderem w sektorze obsługi i inwestycji NPL. Z ponad 80 000 klientów i 250 000 codziennych interakcji z klientami końcowymi w całej Europie, odgrywamy ważną rolę, pomagając firmom lepiej prosperować, a ich klientom uzyskać kontrolę nad ich osobistą sytuacją finansową. Ponadto, posiadamy największy w branży portfel inwestycyjny z blisko 4 mld euro zainwestowanego kapitału w ponad 19 000 zróżnicowanych portfeli. Jako lider rynku mamy możliwość – i odpowiedzialność – wyznaczania standardów dla naszej branży poprzez oferowanie wiodących na rynku rozwiązań i najlepszej możliwej obsługi, oraz przewodzenia w naszym sektorze poprzez kierowanie się naszymi czterema wartościami (Empathy, Ethics, Dedication i Solutions). W ten sposób tworzymy pozytywny ślad w ekosystemie finansowym i wierzę, że możemy zrobić jeszcze więcej, aby go zwiększyć.

Mam jasną misję, aby kontynuować realizację transformacji w ONE Intrum oraz skupić się na rozwoju komercyjnym Intrum poprzez wzmacnianie relacji z naszymi klientami.
Andrés Rubio, p.o. Prezesa & CEO Grupy Intrum

Przechodzimy przez burzliwy okres makroekonomiczny. Co to oznacza dla Intrum?

Intrum posiada zdywersyfikowany i niecykliczny model biznesowy, który zapewnia stabilność w całym cyklu gospodarczym. W średnim okresie oczekujemy, że otoczenie makroekonomiczne będzie skutkowało wzrostem napływu nowych spraw i zwiększonym zapotrzebowaniem na nasze usługi, a także nowymi atrakcyjnymi możliwościami inwestycyjnymi. Tym bardziej ważne jest, abyśmy mogli dostarczać naszym klientom sprawiedliwe i zrównoważone rozwiązania, poprzez pełne szacunku i uczciwe traktowanie ich klientów.

Patrząc w przyszłość, jakie będą Pana kluczowe priorytety w roli p.o. Prezesa i CEO?

Włożę wiele energii w zapewnienie, że nadal będziemy podążać właściwą drogą i realizować nasz program transformacji w ONE Intrum oraz, że przyspieszymy nasz rozwój komercyjny. Ale cieszę się również na pogłębienie mojego zrozumienia naszej organizacji poprzez spotkania z pracownikami i klientami w całej Europie. Moim celem jest wzmocnienie Intrum zarówno z perspektywy biznesowej, jak i kapitału ludzkiego. Wierzę, że sukces naszego biznesu zależy od naszych wysoko wykwalifikowanych i zaangażowanych pracowników, wspieranych przez solidne procesy i technologię, a wszystko to przez naszą silną i wspólną kulturę.